Filosofi

En hund är en hund. Alla är de olika och unika individer, men i grund och botten är de hundar. Detta respekterar och värderar jag genom att jag vill lära mig så mycket som möjligt om hur de lever och vad de behöver för att må bra. Jag vill ge dem det de behöver, några av dessa saker är motion, få ingå i en flock och socialiseras, få följa och känna sig trygg med en ansvarsfull ledare, få möjlighet att vara nyfiken, utforska och utvecklas. Jag respekterar att de har sitt språk och sätt att kommunicera och lägger inte ansvaret på att de ska lära sig mitt språk, jag lär mig och läser deras. De är mina läromästare och jag anser att de har så mycket att lära oss om hur vi kan leva på ett mer balanserat och harmoniskt sätt, bara vi vill stanna upp och lyssna.

The Pack

Jag använder inte en särskild metod, teknik eller hjälpmedel när jag är med hundarna, det gäller att lyssna till varje individ för vad just denna behöver i en specifik situation. Vissa personer som jobbar med hundar använder uteslutande hundgodis, andra korrigering. Själv tror jag på en balans. Att helt utesluta en annan metod, teknik eller hjälpmedel tycker jag inte är rättvist mot hunden, tänk själv på oss människor. Vi är alla olika. Vissa tycker om att bada i havet, andra gillar bara sjöar. Vissa behöver lång tid på sig och uppmuntran att skriva en uppsats, andra jobbar bäst under tidspress. Varför skulle hundar vara likadana och svara på samma metoder eller hjälpmedel?

Däremot anser jag att hundar är lika på så sätt att de just är hundar, de har samma grundläggande, instinktiva behov som behöver tillfredsställas. Några av dessa är att de behöver få ingå i en flock, fysisk och mental aktivering och stimulering såväl som mat och vatten. De behöver ha en uppgift, precis som oss människor, här i livet för att känna sig behövda och nöjda. Sedan varierar behoven för olika raser, en Border Collie har t.ex. avlats för en helt annan uppgift än en Labrador Retriever. Men två Border Colllies är, trots att de båda är hundar och av samma ras, två skilda individer. Så efter att ha uppfyllt behoven hos hunden, sedan rasen så gäller det att läsa och ge vad individen behöver. Därför använder jag mig inte uteslutande av någon metod, teknik eller hjälpmedel, utan jag anpassar mig för varje individ. Jag använder korrigering, hundgodis, retrieverkoppel, backpack osv när jag är med hundarna, beroende på vad som behövs för att uppnå balans och harmoni.

Om vi lär oss förstå vad vår hund behöver och gör vårt yttersta att ge våra hundar de liv de förtjänar, att få vara hundar, kommer de ge oss mer än vi någonsin kan tänka oss, tillbaka.

Whippet RutFranska Bulldog BillyMolly